Právě je čtv 25 dub 2024, 15:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ... se mi počítač sám od sebe vypíná nebo nejde zapnout?
PříspěvekNapsal: ned 06 dub 2008, 7:07 
Offline

Registrován: úte 25 pro 2007, 8:22
Příspěvky: 744
Příčin je více a nedá se jasně říci, že je to to či ono. Na všech fórech, které jsem pročítal, Vám doporučí následující možnosti. Je tedy zapotřebí vyzkoušet :
1. PC nebo notebook může být napaden virem. Zkuste "projet" PC nebo notebook antivirem, Ad-aware a Spyboot.
2. Problém může být ve vadné paměti. Pak je vhodné otestovat paměť například programem memtest. Pěkný článek o programu memtest86 najdete na adrese http://www.pcporadenstvi.cz/memtest86 .
3. Nedostatečný, nebo vadný zdroj. Jisté potíže se zdrojem signalizují problémy při startu počítače. Projevy mohou být různé
- zdroj nestíhá a při práci se PC vypne
- po zapnutí se počítač nenabootuje. Je třeba počítač zapínat a vypínat. Počet vypnutí/zapnutí se zvyšuje, až jednoho dne počítač zapnout nejde
Teoretická spotřeba PC se dá orientačně spočítat na stránkách http://www.extreme.outervision.com/powercalc.jsp . Jedná se opravdu o teorii, protože spotřeba se mění i s výkonem. Roste výkon, roste spotřeba. Vypočítáte-li větší spotřebu, případně spotřebu maximální, než na jakou je Váš zdroj stavěný, měli by jste uvažovat o jeho výměně.
4. Systém se přehřívá. Zde může být příčin více. Je třeba si stáhnout nějaký prográmek na měření teploty. Mějte na paměti, že teplota může růst pomalu a vysoká teplota může poškodit počítač, resp. nějakou komponentu. To, že po 2 minutách po restartu nenaměřím vysoké teploty, ještě neznamená, že se systém nepřehřívá. K přehřátí systému může třeba docházet v případech velkého vytížení systému.
a) systém byl přetaktován - při přetaktování se začne systém více zahřívat a může se stát, že nestíhá chlazení, znamená to snížit "takt" nebo více chladit.
b) počítač je zaprášen a dochází ke špatnému odvodu tepla. Není od věci jednou za čas bednu vyčistit - a to i preventivně.
c) v BIOSu se dá nastavit teplota, při které se PC nebo notebook vypne. Je třeba se podívat, zda není příliš nízká (tím mám na mysli například méně než 40). Řešením však není tuto hodnotu měnit například na 100 stupňů. Spíše zjistit příčinu, proč byla teplota dosažena.
d) může být vadná součástka - tato možnost je tu víceméně pro úplnost.

Teď se možná někteří ptáte, co je to ta vysoká teplota a jaká je její hodnota. Problém, protože se obecně definovat nedá :cry: . Nechci zde rozvířit diskuzi na téma teplota počítače. Pokud by chtěl být někdo puntičkář, pak by se musel držet údajů výrobce. Je samozřejmé, že teplota uvnitř bedny bude větší než v místnosti. Uvádí se, že by měla být vyšší maximálně o 30-50 stupňů Celsia než je teplota v místnosti. Při pokojové teplotě kolem 20 stupňů to odpovídá teplotě maximálně 70 stupňů. Je potřeba si uvědomit, že největší teplota bude pravděpodobně na jádru procesoru. Z toho plyne, že teplota HD by těchto hodnot neměla dosáhnout. Opět opakuji, že jsou rozhodující údaje o teplotě od výrobce, nikoliv to, co se kde dočtete!
Sečteno a podtrženo:- největší teplota by měla být na jádře procesoru
- není na škodu držet teplotu jádra do 50-ti stupňů. Toto je případ, kdy méně znamená více :)
- teploty nad 80 stupňů Celsia stojí za pozornost.
- při teplotách, i krátkodobě, pře 90 stupňům počítač raději vypněte a problém řešte ihned.
- vysoké teploty mohou poškodit komponenty počítače
- chladit, chladit, chladit


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvek: 1 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO