Právě je sob 20 dub 2024, 1:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvek: 1 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: ... nechci, abych chytil do počítače "havěť"
PříspěvekNapsal: ned 06 dub 2008, 20:37 
Offline

Registrován: úte 25 pro 2007, 8:22
Příspěvky: 744
Představa, že si nainstaluji každý antivir, který kde najdu, podpořím firewallem ve Windows, nainstaluji nějaký další firewall, nastavím nejvyšší stupně ochrany, potlačím ActiveX a žádná havěť se mi do počítače nedostane, je zavádějící. Je třeba si uvědomit, že tvůrci "havěti" jsou krok vpředu. První vznikne havěť a pak nějaká ochrana proti ní.
Co tedy dělat? Zkuste dodržovat následující pravidla.
1. Nenavštěvujte pochybné stránky (pornostránky, warez stránky). Pokud je navštěvujete, neklikejte na každé tlačítko, na kterém je download nebo OK.
2. Mějte nainstalovaný antivirový program. Vyberte si jeden a ten si nainstalujte a udržujte. Více antivirů na jednom počítači může vést k problémům.
3. Provádějte pravidelně kontrolu všech disků v počítači antivirem.
4. Kontrolujte pravidelně počítač programy jako Ad-aware, Spybot apod.
5. Pozor na emaily. Jak poznáte podezřelý email?
- spousta podezřelých emailů bývá v angličtině. Opravdu dostáváte od někoho emaily v angličtině? Pokud ne, raděj je smažte.
- pokud dostanete email od někoho cizího, neklikejte bezhlavě na každý odkaz nebo neotvírejte bezhlavě přílohu.
- autoři havěti používají různé triky. Například rozesílají email s přílohou Kurnikovova. Když na přílohu kliknete, nainstalujete si havěť.
- většina z Vás se asi setkala i s emaily od České spořitelny. Jedná se o phishing. Na některých byl požadavek na verifikaci emailové adresy. Když jste klikli na verifikaci, nainstalovali jste si do počítače havěť. Čím byly emaily podezřelé? Česká spořitelna bude těžko s českými klienty komunikovat anglicky. Email, který začínal slovy "Drahoušek zákazník" by měl vést spíše k zasmání, než aby jsme ho brali vážně. Bankovní ústavy po Vás nikdy nechtějí zadání PINu, hesla nebo verifikaci po internetu. Nejste si něčím jisti? Raději si do bankovního ústavu zavolejte.
6. Nebojte se používat firewall. Nejdřív si však zjistěte možnosti konfigurace. Při špatné konfiguraci se totiž nemusíte dostat na internet vůbec.
7. Objeví-li se Vám na monitoru při surfování, zvláště po pochybných stránkách, hláška stylu "Váš počítač je nakažen virem ABC, stáhněte si program XYZ pro jeho odstranění", věřte tomu, že si do počítače nestáhnete antivir, ale právě havěť. To samé platí i pro hlášky o spyware.
8. Pokud obdržíte podezřelý email, na kterém bude napsáno, "klikni pro odhlášení příjmu zpráv" zde, nikdy neklikejte. Sice se možná odhlásíte, ale Váš email bude veden jako aktivní a budete zařazeni do databáze dalších spamerů a začnou Vám chodit 10-ky nevyžádaných emailů. To samé platí o emailech, které Vás nabádají kliknout na odkaz nebo obrázek.
9. Pokud chcete nebo musíte na internetu zadat emailovou adresu (například nutné pro stažení programů), založte email k těmto účelům a nepoužívejte ten, který máte ke komunikaci se zákazníky, obchodními partnery, známými.
10. Pokud si stahujete emaily do počítače, například do Outlooku, nainstalujte si nějaký program, který Vám bude filtrovat poštu. Osobně používám Spamihilator a jsem s ním spokojen.
11. Pravidelně aktualizujte a stahujte záplaty.

Co se může stát, když se mi do počítače dostane havěť?
Třeba nic. Pokud na počítače "paříte" hry a až se zpomalí na neúnosnou míru, tak jej zformátujete, nic se neděje. Pokud ale máte internetové bankovnictví, hrozí, že se útočník dostane k Vašim přístupovým údajům, a vybílí Vám účet. Ne všichni mohou PC z jakéhokoliv důvodu jen tak zformátovat. Stejně tak Vás může havěť obtěžovat sníženým výkonem počítače, již zmiňovaným zpomalením inernetu, vyskakováním nežádoucích oken. Dostáváte obtěžující emaily, které Vám plní schránku. Může sloužit jako robot (rozesílání zavirovaných zpráv, spamu a pod.)


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Toto téma je zamknuté. Nemůžete posílat nové příspěvky ani odpovídat na starší.  [ Příspěvek: 1 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron


Powered by phpBB © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz
phpBB SEO