Právě je stř 23 kvě 2012, 7:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Rozdělění disku ve win 7 u notebooku HP Pavilion...
PříspěvekNapsal: čtv 13 led 2011, 11:27 

Zdravim. Koupil jsem notebook HP PAviliom dv6 3160sc a ten má jeden fyzický disk rozdělnený na 4 partition - primární - (C: systém cca 280 GB,D: recovery 20 GB, disk HP Tools a pka ještě jeden). Chtěl jsem rozdělit disk C: na dva - na C: bych nechal cca 60 GB a zbytek bych vytvořil novou partition cca 220GB, ale problém je v tom, že to už systém nepovolí vytvořit 5 partition na jednom disku(primární)... Dovedete někdo poradit???

Napadla mě možnost zmenšit to C: na tich 60 GB a ten nevyužití zbytek pak přiřadit k tomu D:recovery - tam vytvořit pak následně ve windows složku data a neměl by být problém, když budu chtít systém obnovit, nebo ne?

Mám to udělané obdobně na druhém notesu, že obnovovací bod mám na D: a u toho i data.

Spíš jestli půjde to C: zmenšit a ta nevyužitá část přiřadit tomu D:recovery?

Díky za vyjádření

Předmět příspěvku: Re: Rozdělění disku ve win 7 u notebooku HP Pavilion...
PříspěvekNapsal: pon 28 úno 2011, 20:48 

Koupil jsem si HP 620 s 500GB diskem. Chtěl jsem si rozdělit disk C na dva.
Jak tu bylo řečeno disk obsahuje 4 primární oddíly.
Citace:
V této verzi systému Windows mohou mít běžné disky buď čtyři primární oddíly, nebo tři primární a jeden rozšířený oddíl. Rozšířený oddíl může obsahovat více logických jednotek (je podporováno až 128 logických jednotek).

z toho důvodu není možné svazek (oddíl) C zmenšit a na volném místě vytvořit svazek D.

Použil jsem následující postup:

1) Provedl zálohu svazku C na externí disk pomocí programu DriveImage XML (cca 1hodina)

2) Nabootoval Live Ubuntu a spustil Gparded - zde odebral svazek C a na jeho míste vytvořil nový rozšířená oddíl a v něm dva svazky (C,D)

3) Nabootoval Live CD s DriveImage XML a obnovil svazek C na nově vytvořený svazek (cca 1hodina)

4) Po restartování se spustil WinRE (z 1 skrytého svazku nazvaného SYSTEM) a automaticky byla provedena oprava bootloaderu

5) Následoval automatický restart a pak už naběhnuly původní Win7 :tleskani

Tímto postupem jsem si zajistil (tedy doufám v to), že mi bude fungovat obnovení systému pomocí F11 (i když to nebude potřeba, mám zálohu pomocí DriveImage XML). S oddílem HP RECOVERY a HP TOOLS totiž nebylo hýbáno.

PříspěvekNapsal: sob 21 kvě 2011, 12:59 

Řeším stejný problém. Koupil jsem HP Pavilion dv7 6050ec, který má disk 500 GB. Disk má 4 primární partition a z toho viditelné C: s Win 7 a D: RECOVERY. D: je o velikosti 16,76 GB a obsahuje soubory pro obnovu. Mým cílem je mít C: o velikosti cca 100 GB pro samotný systém W7 a další disk (zbytek do 500 GB po odečtení dalších partition) jen pro data (mám mnoho vlastních fotek a videí apod.). Jenže 5. partition nejde na disku typu MBR vytvořit. Zkoušel jsem všechno možné zmenšení C: (nedělat přes správce disků ve win - ten totiž zmenčení nepustí pod asi 220 GB kvůli nepřesunutelným souborům - i po vypnutí virtuální paměti apod.), zvětšení D:o prostor zmenšeného C:, kam bych si moje data dával apod., ale problém je, že funkce recovery při startu přes F11 pak nefunguje (funguje jen vstup do bios a výběr jednotky pro bootování a nefunguje recovery a diagnostika HP). A právě hlavně funkci recovery přes F11 bych chtěl mít zachovanou (i když zálohu souborů recovery jsem si pro jistotu na 4 DVD udělal). Pracoval jsem v pgm Acronis Disc Director 11 Home, který toho hodně umí, oddíly zmenšoval, přesouval, zvětšoval, přejmenovával apod., ale bohužel. Oddíl D: se soubory recovery pro obnovu musí mít vždy velikost jen 16,76 GB, jinak F11 při startu prostě nefunguje. Vůbec by mi nevadilo, že D: bych nechal jak pro data, tak i zároveň na něm nechal recovery pro obnovu, ale jak na to?
Nevíte jak bych docílil mého záměru cca 100 GB pro Win 7, cca 400 GB pro data a zachovánu funkčnost obnovy přes F11 při startu apod. Třeba úprava nějakého souboru, ve kterém je odkaz na D: Recovery o vel. 16,76 GB apod. Shora popsaný postup jsem nezkoušel, to asi neumím a navíc není ověřeno, zda funkce recovery při startu zůstane zachována a jak by proběhla instalace nového Win 7 - aby to nebylo zcela zbytečné a vše by se změnilo do stavu při koupi. Nevíte jak na to?

PříspěvekNapsal: čtv 16 čer 2011, 23:31 

Jen pro info: Pokud na disku uděláte jakékoliv změny na C: 100 GB pro systém, D: třeba 300 GB pro data nebo jakkoliv jinak a necháte funkční recovery přes F11 při startu, tak stejně při přeinstalaci systému pomocí oddílu recovery - tedy F11 při startu se na disku vytvoří partitions stejné jako při továrním nastavení při koupi (tzn. že jakýkoliv oddíl na který si dáte data se stejně smaže a vytvoří se jedno velké C: s těmi necelými 500 GB. Takže asi jediným řešením je udělat si čistou a vyladěnou instalaci systému Win 7 - z ní pak její image a ten používat pro případnou obnovu systému na C: (nebo chcete-li na případném SSD, pokud to tak bude fungovat), protože přeinstalace pomocí recovery na disku přes F11 nebo pomocí vytvořených zálohovacích CD-R s recovery, uvede disk do původního stavu z výroby a vše bude v niveč.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]