Řeším dost zásadní problémy s novou PC sestavou. Loni v únoru jsem si nechal sestavit z dílů od Alzy následující sestavu:
AMD Athlon 64 LE-1640 (45W), 2600MHz, 64-bit, socket AM2, BOX
SEAGATE Barracuda 7200.11 320GB, SATA II NCQ 16MB cache, 7200ot, PMR, ST3320613AS
MSI K9N6SGM-V - nForce405 MCP, DDR2 800, int. VGA (GF6100) + PCIe x8, SATA II RAID, LAN, 8ch audio, mATX, scAM2
KME MiddleTower ATX CX-2362 P4-350W 4x5.25"+2x3.5"
2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz PC6400 A-DATA - vhodné pro DualChannel
TV karta Leadtek WinFast DTV2000 Hybrid PLUS, PCI, analogový a DVB-T TV a FM tuner (stereo)
SONY NEC Optiarc DVD-ROM - 16x DVD, 48x CD, bulk
Na sestavu jsem nainstaloval Win 7 Ulimate 32 bit- ty nečiní problémy.
Ihned po prvním spuštění a pak následně ještě dvakrát během roku a čtvrt začal počítač zamrzat a vynucovat si tak tvrdý restart, pak se objevovaly problémy se čtením disku (Disc read error). Problém jsem popisoval v této diskusi:
zamrzajici-nova-pc-sestava-t2288.html . Třikrát jsem úspěšně reklamoval harddisk, vždy byl vyměněn za nový. Při třetí reklamaci jsem si vyžádál jiný typ disku- Toshibu. Po dvou třech týdnech se začaly projevovat problémy jiného druhu- počítač občas odmítal naběhnout, černá obrazovka hlásila buď nestandardní vysunutí externího zařízení nebo chybu v hardwaru (mj. harddisk). Navíc mi přestala fungovat síť (jsem na kabelu). Problémy nejsou navázané na nějakou konkrétní činnost, např. při větší zátěži procesoru nebo grafiky. Naopak k zamrzání v poslední době docházelo spíš v absolutním klidu. Mám dojem, že některý díl PC odrovnává disky, neboť aby odešly během roku a půl čtyři a ještě různé typy je vysoce nepravděpodobné. Podezření padá podle zatím zjištěných informací na zdroj, případně desku. Nemáte někdo zkušenosti s tímto typem problému? Prozatím nemám možnost vyzkoušet výměnu dílů za jiné, řešením je koupě např. nového zdroje- co říkáte? Prozatím jsem provedl MemTest86 a byl v pořádku. Počítač nyní běhá v pohodě až na tu síť. Ještě se chystám analyzovat pípání Biosu, ale co koukám, tak to se může lišit typ od typu.